skandináv lakberendezés

Skandináv lakberendezés: miért lett ennyire divatos?

Az északi népek életstílusa, étkezése, de még a lakberendezése is igencsak népszerű lett az elmúlt 10 évben. Számos szociológiai kutatás is utána járt már ennek a témának, mi is egy rövid cikk formájában próbáljuk meg kideríteni a tendencia mögötti okokat.

A skandináv lakberendezés elterjedése az Ikeának köszönhető

A svéd, norvég, izlandi, dán és finn enteriőrök akkor kerültek először a figyelem középpontjába, amikor az Ikeai elterjedt európaszerte, majd később az Egyesült Államokban is. A letisztul vonalvezetésű bútorok, a mindenki számára elérhető trendi stílus olyan előnyt jelentett a svéd márkának, amellyel például kisebb bútorgyártók nem rendelkeztek – és még ma sem rendelkeznek.

Na, de az üzleti cécótól eltekintve a legfontosabb, hogy az Ikea térhódításával a skandináv lakberendezés is elterjedhetett. A lényege, hogy a letisztul formák mellett rengeteg világos színt és naturális elemeket lehet a skandináv stílussal otthonunkba csempészni. Mivel az északi térségben a zord időjárást valahogy ellensúlyozni kellett, egyértelműen a skandináv emberek ezt az otthonukban tették meg. A természetet becsempészték a hálószobájukba és a nappaliba is. A fehérrel és a világos színekkel ellensúlyozták a napfény nélküli órákat, hiszen a kemény telek és a rövid nappalok miatt rengeteg időt töltöttek otthonaikban. Mindemellett pedig törekedtek az egyszerűségre és a fenntarthatóságra.

Skandináv lakberendezés és a slow movement kapcsolata

A skandináv életstílus és életérzés (hygge, lykke, lagom és sisu) napjainkban újra előtérbe helyezte a skandináv lakberendezést. Sokan keresik az északi népek boldogságának titkát – mivelhogy Svédország, Norvéga, Dánia és a többiek a világ legboldogabb és legjómódúbb államai közé tartoznak.

Akik a boldogságot szeretnék belecsempészni saját otthonukba, azok nem véletlenül nyúlnak a természetközeli stílusok felé. A sakndináv mellett a minimalizmus is igen divatos a 2020-as években, sőt! Ez a két irányzat megfér akár egymás mellett is, egyszerre alkalmazva. Skandináv minimalizmus: ezt is gyakran szoktuk hallani, nem véletlenül.