matrac

Hogyan válasszuk ki az ideális matracot?

A megfelelő matrac kiválasztása – különösen, ha derékfájósak vagyunk – kulcsfontosságú lehet mindenki számára. Nemcsak segít megelőzni a hátfájást, hanem biztosítja a kielégítő és minőségi alvást is. A piacon található több ezer matracot látva ez ember elbizonytalanodhat, ami nem is csoda, miután számtalan kivitelben rendelkezésünkre állnak. Egy pár szempontot szem előtt tartva azonban leszűkíthetjük a kört, és megadhatjuk gerincünk számára is a lehetőséget, hogy optimális alátámasztást kaphasson, miközben pihenünk vagy alszunk.

Matrac tulajdonságok

Legelőször is érdemes megvizsgálni, hogy a matrac milyen alkotóelemekből áll. Általában a tartásról rugózat vagy belső mag szokott gondoskodni. a rugókat tekintve megint sokféle kialakítással találkozhatunk: a rugózat típusában, méretében, elhelyezésének sűrűségében és vastagságában is különbözhet. A másik fontos dolog, amit szemrevételezni kell, az a matrac kényelmét biztosító párnázott réteg. Miután nem lehet konkrétan kimondani, hogy vannak olyan matracok, amelyek általában minden derékfájós embernek ideális, az elsődleges szempont legyen mindig az egyéni preferencia. Természetesen a gerinc számára – válasszuk bármelyik típust – megfelelő támasztást kell biztosítania új matracunknak. Ezzel hátunk tartóizmai rendesen ellazulhat anélkül, hogy reggelre meghúzódnának vagy fájnának. Általános hiedelem, hogy a keményebb matracok jobbat tesznek a gerincnek, mint a puhább változatok. Az tény, hogy sokkal többet tesz hátunk egészsége érdekében egy kemény matrac, mint egy olyan puha darab, amibe elsüppedünk, ám nem kell deszka kemény fekvőhelyet választani. Az félkemény matracok a tapasztalat szerint sokkal jobban pihentetik hátunk izmait, mint a merevebb kivitelek, ezért ezzel a választással nem igazán lehet mellélőni.

Egy praktikus megoldás: az összehajtható matrac

Nagyjából lehet érezni, amikor egy matrac feladta a szolgálatot: ha felpuhult vagy kigödrösödött a sok használattól, mindenképpen érdemes váltani. A matrac tulajdonságai kapcsán már kiderült, hogy mikre kell odafigyelni. Ám az egyik gyakori probléma, hogy sok helyet foglal és a tárolása eléggé nehézkes tud lenni olykor. Erre a problémára nyújt remek megoldást a modern összehajtható matrac: https://www.amibutorok.hu/osszehajthato-matracok. Miután – kialakításából adódóan – sokkal kevesebb helyet foglal ugyanolyan attribútumok mellett, mint a hagyományos típusok, ezért egyszerre praktikus és kíméletes eszköze a pihentető éjszakai alvásnak.

 

A megfelelő matraccal nagyban hozzájárulhatunk, hogy éjszakai pihenésünk egyszerre legyen jó hatással egészségünkre és komfortérzetünkre. Amennyiben egy pár tanácsot figyelembe veszünk a választás során, utóbb gerincünk is meghálálja majd a gondoskodást.