glikémiás index táblázat

Mire figyelj ételválasztásnál, ha fogyni szeretnél? Tanácsok és tippek

Szeretnél ledobni pár kilót, és tudatosabban odafigyelni az étkezésedre? Sokan megfogadják ezt minden évben. Igazából nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk, csak elkezdeni nehéz. Hatalmas kitartást igényel, az tény, hiszen le kell mondanunk eddigi szokásainkról, a késő esti nassolásokról, és bizony több finom ételről is. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy milyen tényezőkre szükséges figyelned, amikor kiválasztod, hogy milyen ételt fogyasztasz.

Kalória bevitel

Érdemes mindig megnézni, hogy az egyes élelmiszerek milyen kalória értékkel bírnak. Ez az ételek enerigatartalmát mutatja. A kalóriát a szervezetünk folyamatason égeti, hiszen energiára van szüksége a működéshez. Ami nem mindegy, hogy milyen mennyiségű kalóriát viszünk be. Van az a mennyiség, amit magától már nem használ fel a szervezetünk. Ezt vagy sportolással égetetjük el, vagy szervezetünk elraktározza, ez pedig bizony hízással jár.

Ezért érdemes utána nézni, hogy egyes ételek mennyi kalóriát tartalmaznak, és úgy alakítani az étrendünket. Rengeteg helyen elérhetőek kalória táblázatok, amelyek 100 grammra vetítve jelzik az étel kalóra szintjét. A gyümölcsök és zöldségek kalória tartalma a legalacsonyabb, de más étel kategóriák közül is találni elfogadható értékeket. Így lehet ezeket kombinálni, és megtartani a változat étkezést anélkül, hogy valamilyen étel fajtáról teljesen lemondanánk.

Fehérje, szénhidrát, zsír

A kalória mellett gyakran megnevezeik az élelmiszerek további tápanyagait, melyek a fehérjék, szénhidrátok és zsírok. Sok fehérjét tipikusan a húsok tartalmaznak, szénhidrátot pedig a tészták, de ezekről is rengeteg információ elérhető. Fontos figyelnünk ezeknek is a tartalmát, főként akkor, ha valamilyen betegségünk van. A cukorbetegeknek például kifejezetten fontos ügyelni arra, hogy mennyi szénhidrátot visznek be szervezetükbe. Ezen belül még arra és figyelniük kell, hogy mennyi ezeknek a szénhidrátoknak a glikémiás indexe. Ez azt mutatja, hogy az egyes szénhidrát típusok milyen gyorsan szívódnak fel a szervezetben, ami összefüggésben van azzal, hogy mennyire emeli meg a vércukorszintet. Ehhez tud segítséget nyújtani a glikémiás index táblázat, ami összefoglalja étel típusnként ezeket az értékeket.

Ezeket érdemes szem előtt tartani, kicsit utána nézni, hogy milyen étel mennyi tápanyagot tartalmaz, és így tökéletesen összeállíthatjuk fogyókúrás étrendünket!