orrfűrész helyes használata

Mire figyelj az orrfűrész használatakor?

Az orrfűrész olyan eszköz, amelyet mind a villanyszerelők, mind a vízvezetékszerelők, az építőiparban dolgozók, de még a házi ezermesterek is számos különböző feladathoz használnak. Népszerűsége évtizedek óta töretlen, hiszen elképesztően sokoldalú, egyszerű használhatóságú, könnyű készülékről van szó. Megfigyelésünk szerint egyre több profi műhelyben és háztartásban találkozhatunk vele. Használóinak köre tehát folyamatosan növekszik: de fontos, hogy a használatával járó szabályokat azok is betartsák, akik még csak most ismerkednek a használatával. Most ezeket mutatjuk meg: tarts velünk és dolgozz biztonságosan!

Orrfűrész – ezt érdemes tudni róla

Az orrfűrész gyakran – helytelenül – szinonimaként emlegetett a szablyafűrésszel. Természetesen értjük, honnan eredeztethető ez a kis képzavar: az orrfűrész valójában olyan, mint a szablyafűrész, csak kicsiben. Előnyük, hogy a szablyafűrésznél könnyebb kivitelűek, így kis helyen is rendkívül egyszerűen használhatók. Hatékony segítséget nyújtanak – mindegy, hogy épp fémet vagy fát szeretnénk vágni vele. Általában elérhetők akkumulátoros kivitelben is.

Hogyan kell biztonságosan használni?

Most bemutatjuk a biztonságos használat lépéseit – ügyelj arra, hogy mindig pontosan betartod, mikor orrfűrész használatára kerül sor!

1: Vedd fel a megfelelő védőöltözetet! Ezt nem érdemes kihagyni: azért a pár másodpercért cserébe, amit a kapkodással “szereznénk”, óriási kockázatot kapunk cserébe. Mielőtt orrfűrészt veszel a kezedbe, nem hiányozhat tehát a védősisak, a védőszemüveg vagy arcvédő maszk, a fülvédő és persze a vastag kesztyű.

2: Mindenképp nézd meg, nincs-e valami baja a fűrészlapnak! Ha károsodott, cseréld ki azonnal!

3: Tartsd be a használati utasítást: csak olyan méretet vágj, ami ott is szerepel! Ha nem így teszel, kockáztatod, hogy a visszapattanó fűrészlap komoly sérüléseket okozzon.

4: Ügyelj arra, hogy az orrfűrész semmihez ne ütődjön oda! Ezt úgy érheted el, hogy erősen és stabilan tartod.

5: A levágott anyagdarabok súlyos sérüléseket okozhatnak (pl forró fémforgács). Figyelj oda rájuk!

6: Várjunk a fűrészelés után egy ideig, mielőtt hozzáérünk a munkalaphoz vagy a fűrészlaphoz, mert nagyon felforrósodnak!