pálinkás pohár

Mindent a röviditalokról: Szolgáld ki vendégeid magas színvonalon!

Az alkoholos italok nagy népszerűségnek örvendenek, ha kikapcsolódásról van szó. Minden vendéglátóipari egységben kapható valamilyen formában. Sokak negatívan asszociálnak az alkoholra, hiszen kedélybefolyásoló hatással bír és sajnos függőséget is okozhat, ami káros az egészségre. Viszont mindent összevetve kellő odafigyeléssel még az egészségünkre is válhat. Mértéktartó (!) fogyasztással bizonyítottan jótékony hatással tud lenni a szív és érrendszerre, de természetesen az ellenkezője esetében a májat és egyéb szerveket rendkívül károsítja.

A lényeg a lényeg, az emberek kedvelik az alkoholos italokat, így vendéglátósként tisztában kell lenni az alapokkal. Jelenlegi blogbejegyzésünkben megismerhetitek az alkoholos italok fajtáit.

 

Alkoholos italok típusai

Az etil-alkoholt tartalmazó italokat a legegyszerűbben gyakorlatilag négy csoportba sorolhatjuk.

Az első és legalacsonyabb alkoholtartalmú italok csoportja a sörök, melyek 1 és 7% között alkoholtartalommal bírnak. A sör alapvetően búzából, árpából vagy komlóból készül és megkülönböztetünk világos és barna söröket.

A második, kicsivel magasabb alkoholtartalmú (10 és 18% közötti) alkoholos ital csoport a borok. A bor szőlőből készül, és megkülönböztetünk fehér, rosé és vörösbort. Itt már a cukor tartalom is szerepet játszik, ezek alapján beszélhetünk édes, félédés, félszáraz és száraz borokról. Szénsavas változata a pezsgő.

A harmadik csoport pedig a rövid italok, melyek alkoholtartalma igen magas lehet (18-80%). Ezen belül megkülönböztethetjük a jól ismert, magyar eredetű, gyümölcsből készült pálinkát, de további csoportok még a gabonából készült vodka, gin és whiskey, a krumpliból készült rum, vagy a kaktuszból készült tequila. A likőrök egy külön kategória, mivel cukortartalmuk magasabb.

 

A tálalás is fontos!

A hosszú italok mellett a rövideknek is megvannak a sajátosságaik pohár szempontból. Az ízléses tálalással kap teljes értéket bármilyen ital, ha azt egy étteremben vagy bárban szolgálják fel.

A pálinkát pálinkás pohárból, a whiskey-t whiskey-s pohárból kell kínálni a vendégeknek a 100%-os élmény érdekében. A megfelelő rövides poharakat innen tudod egyszerűen és jó áron beszerezni akár nagyobb tételben is: https://www.gasztro-palazzo.hu/uvegaru/roviditalos-poharak/