építőanyagok

Házépítés: a 6 legfontosabb és legnépszerűbb építőanyag

Egy háznak az egyik legfőbb dolga, hogy minden szempontból biztonságot nyújtson a benne lakóknak. A felépítésénél éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy erős, időtálló és minőségi alapanyagokból épüljön. Cikkünkben összeszedtük azt a 6 alapanyagot, amik a legnépszerűbbek, ha házépítésre kerül a sor.

Beton

“Kemény, mint a beton” – tartja a mondás, és nagyon igaz. A beton egy mesterséges építőanyag, ami öntéskor egy kis ideig formázható, miután pedig megköt nagyon stabil, tartós anyag lesz belőle. A levegő és víz sem tesz benne kárt, terhelhető, sőt mi több, viszonylag olcsó is. A közönséges betonon kívül az anyagnak különböző fajtái is vannak mint vas- és könnyűbeton, vagy feszített beton.

Fa

A fa is a nagyon népszerű építőanyagok közé sorolható. A betonnal ellentétben ez egy természetes építőanyag. Előnye, hogy könnyen és sokféleképpen megmunkálható. Szigetelő és fagyálló tulajdonságokkal is rendelkezik, és megbízhatóan szilárd anyagnak számít.

Mész

A meszet már az őskorban is építőanyagként, kötőanyagként használták, ennek ellenére nem számít elavult anyagnak. Ma is igen nagy népszerűségnek örvend az építőiparban. Használjuk egyrészt habarcsok bedolgozására, de a vakolatoknak is fontos alapanyaga, amik beszerezhetők a https://www.metalloglobus.com/ weboldalon.

Természetes kő

A mészhez hasonlóan a természetes kő használata is visszavezethető egészen az őskorig. Nem csoda, hogy a mai napig alkalmazzuk az építőiparban, hiszen nagyon ellenálló és időtálló, erős anyagról van szó.

Ytong

Az Ytong egy falazóelem, ami leginkább mészből, vízből, cementből és homokból áll, valamint bizonyos mennyiségű alumínium paszta is. Ennek az a szerepe, hogy a mésszel érintkezve légbuborékokat hoz létre, így az anyag hőszigetelő tulajdonságot szerez. Ez is igen ellenálló anyag, a szélsőséges időjárás sem tud kárt tenni benne.

Tégla

A tégla mint építőanyag többféle méretben és formában érhető el. A gyakorlati alkalmazása dönti el, melyik lenne a legmegfelelőbb az adott épület faltesteként. Számos fajtája létezik, például az égetett agyagtégla, magnezit tégla, vályogtégla és még sok más. Használata ha nem is az őskorig, de az ókorig nyúlik vissza. Ez is bizonyítja, milyen jelentős építőanyag.