ERP

ERP: mit is jelent pontosan?

Egy vállalkozás megfelelő léptékű fejlődés esetén idővel elengedhetetlenül találkozik ezzel a három betűvel: ERP. Az angolul Enterprise Resource Planning kifejezést leegyszerűsítve úgy lehetne körbe írni, hogy vállalati erőforrás-tervezés – legtöbbször azonban csak úgy hívjuk, hogy vállalatirányítási rendszer.

Mit takar valójában az ERP?

Az ERP gyakorlatilag egy integrált üzleti folyamatokat kezelő szoftver, amely ideális esetben lehetővé teszi a rögzített szervezeti információk valós időben történő elérését. A szoftver lehetővé teszi a különböző területeken lévő adatok gyűjtését, tárolását, feldolgozását, értelmezését és kezelését. Mindezt nemcsak vállalati, hanem vállalatcsoporti magasságokban is. Az ERP tehát jellemzően több szervezeti egység tevékenységeire is kiterjed. A rendszer segítségével egy vállalat nagyobb, frissebb és integráltabb képet kaphat a belső folyamatokról – mindezeket könnyen elérhető állapotban egy közös adatbázisban.

A szoftver hatékonyan képes nyomon követni az olyan szervezeti erőforrásokat, mint pl. a pénz, az alapanyagok és készletek, az emberi munkaerő és így tovább. Továbbá ide tartoznak az ügyfelek felé irányuló céges kötelezettségek kezelése is, mint a megrendelések vagy határidők. A rögzített adatokat az ERP megosztja a szervezeti egységek között. Ezzel nagymértékben felgyorsítja a felek közötti információmozgást. Napjainkra a vállalatirányítási rendszer szinte már minden iparág és szegmens számára kínál megoldást, függetlenül az adott vállalkozás vagy szervezet mekkora: https://smartfront.hu/.

Milyen előnyei vannak egy vállalatirányítási rendszernek?

Az ERP szoftver számos előnnyel jár egy cég számára. Az egyik legnagyobb, hogy a széttaglalt, egyedi megoldások helyett a szervezet gyakorlatilag minden adatát és folyamatát egy adatbázisban tárolja egy egységes rendszerben. Így leegyszerűsödik mind a szervezeti egységek működése, mind a döntéshozatal. Utóbbihoz hozzájárul, hogy valós adatokon alapulhat, amelyeket hatékonyabban nyomon lehet követni. A vállalati változások gyorsabban felismerhetők, amelyekre így hamarabb tudunk majd reagálni. A szoftvernek köszönhetően a belső és a külső együttműködés egyaránt nagymértékben leegyszerűsödik.