durum búza

Durum búza: egészségesebb, mint a kenyérbúza?

A durum búza számára alapvetően a mediterrán éghajlat kedvez. Hazai viszonylatban nagyságrendileg a búzatermelés 1%-át teszi ki jelenleg. Ugyanakkor az élelmiszeriparban, a növekvő keresletnek köszönhetően egyre kedveltebb fajta. Így nem is lehet kérdés, hogy itthon is egyre jobban megéri a termelése: https://www.isterra-seeds.com/oszi-durum-buza

Élelmiszeripari jelentősége

A durum az egyik legkeményebb búzafajta, ennek köszönheti az elnevezését is. Fehérje tartalma hasonló a kenyérbúzáéhoz, nagyjából 10-12% körül alakul, ám gluténban gazdagabb, így a lisztérzékenyek számára tiltólistán van. A durum búza remek A, B és E vitamin forrás és rostokban is gazdagabb, mint a hagyományos búza. Fogyasztása könnyebben illeszthető be fogyókúrákba és a bélrendszerre is kedvező hatásokat gyakorol. Ráadásul az itt kialakuló daganatok kockázatát is csökkentheti.

A kenyérbúzára nem véletlenül hivatkozunk így, hiszen abszolút ideális kenyeret készíteni az őrleményéből, de ugyanez a durum búzáról nem mondható el. Utóbbi nem annyira alkalmas kelesztésre. Tésztakészítésre azonban kiváló és egyre kedveltebb is a durumtészta, hiszen tojás felhasználása nélkül is remek állaga, íze van és a GI indexe is alacsony.

A durum búza őrölve kuszkuszként is nagy népszerűségnek örvend, de manapság a bulgur is egyre kedveltebb köret, ami szintén ebből készül.

Durum búza vetőmag választás szempontjai

Ha gazdaként úgy döntünk mi is szeretnénk belevágni a termelésébe, akkor most összeszedünk néhány fontos szempontot, amire érdemes figyelni.

Figyeljünk rá, hogy megfelelő szárszilárdságú fajtát válasszunk, hogy ne kelljen aggódnunk a megdőlés miatt. Legyen a betegségekkel szemben minél ellenálóbb és persze az sem árt, ha jól bírja téli időjárás viszontagságait. Kedvező döntés lehet, hazai tesztelésű fajtát választani, hogy az ígért és várt eredmények nagyobb eséllyel közelítsenek egymáshoz.

Ahogy már fentebb is említettük, a durum búza elsősorban tésztagyártás szempontjából kedvelt. Ha mi is azzal számolunk, hogy a malomipar számára szeretnénk értékesíteni a termést, akkor az adott fajta sárga pigment tartalmát is vegyük figyelembe. Akkor lesz a durumtészta is szép sárga, ha a durum búza is bővelkedett pigmentekben.

Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük a vetőmag megvásárlásakor, akkor minden esélyünk megvan arra, hogy minőségi durum búzát termelhessünk.