terheléses cukorvizsgálat menete

Terheléses cukorvizsgálat: hogy időben fény derüljön a cukorbetegségre

A terheléses cukorvizsgálat sokak rémálma: a cukoroldalt elfogyasztása nem kellemes folyamat, de utána kiderül, hogy valaki valóban cukorbeteg-e, netán a prediabétesz valamelyik stádiumában van , vagy épp ellenkezőleg, szerencsére egészséges. Magyarországon nemcsak azoknak kell terheléses cukorvizsgálatra mennie, akiknál fennáll a cukorbetegség gyanúja. A kismamáknak például kötelező részt venni a terhességük alatt, hogy isőben kiderüljön a kismamára és a magzatra is veszélyes gesztációs vagyis terhességi cukorbetegség. De lássuk, mi is pontosan a cukorterheléses vizsgálat menete.

Terheléses cukorvizsgálat menete: mire kell készülni?

Először is, aki hosszasan szeretne olvasni erről a témáról, annak szívesen ajánlom ezt a CukromCukrom cikket: https://cukromcukrom.hu/terheleses-cukorvizsgalat-tudnivalok/

Aki viszont gyorsan és röviden szeretne tájékozódni, annak néhány bekezdésben összefoglalom a vizsgálat lényegét. A terhelésre általában a kora reggeli órákban, éhgyomorra kell érkezni. Ennek az is az oka, hogy a legrövidebb esetben is legalább 120 percig tart a teljes procedúra – másrészt pedig reggel, ébredés után a legkönnyebb éhgyomorral részt venni a vizsgálaton.

terheléses cukorvizsgálat menete

Először egy sima vérvizsgálattal kezdődik a terhelés menete. Ebből meg lehet állapítani az éhomi vércukorértéket. A páciensnek ezután el kell fogyasztania a cukoroldatot – ehhez érdemes kis mennyiségű citromlevet vinni, így kevésbé elviselhetetlen az íze. Majd meghatározott időközönként újabb vérvétel következik, amelyből a kezelőorvos különféle értékeket néz meg, például a vércukorszintet vagy az inzulinszintet abban az esetben, ha az IR-t is ki akarják zárni. A leggyakoribb a három pontos cukorvizsgálat, amelynél az utolsó vérvétel 120 perc eltelte után van.

Mi történik, ha valakit cukorbetegséggel diagnosztizálnak?

Ha valakinél a terhelés alapján diabétesz diagnózisát állapítják meg, akkor a következő lépés a diabetológus orvos felkeresése. Ő segít kideríteni, hogy milyen típusú cukorbetegségről van szó, valamint a terápia megszabásában is a diabetológus utasításait kell követni. Amennyiben valaki az életmódján egyedül nem tud változtatni, úgy dietetikus és akár személyi edző segítségét is érdemes megfontolni.