legizgalmasabb látnivalók poroszló környékén

Poroszló izgalmas története – Ismerd meg az ország településeit!

A Tisza-tó közkedvelt turisztikai helyszín Magyarországon. Kellemes strandolási és egyéb kikapcsolódási lehetőségeket kínál körülötte csupa érdekes településsel. Az egyik ezek közül a blogbejegyzés témája: Poroszló. Nem is gondolnánk, hogy történelme milyen régre nyúlik vissza. Már az őskorból is vannak nyomai az életnek a területen, de leginkább a középkori leletek és említések a számottevők. Ismerjük meg hát részletesebben a települést napjainkig!

 

A meghatározó középkor

Mivel Poroszló volt a legmegfelelőbb átkelőhely a Tiszán, így nyilvánvaló, hogy fontos helység volt a történelem során. A legelső leletünk Anonymustól származik, ő említette Árpád vezért, akinek táborként szolgált a település. A X. századtól magas rangú helynek tekintették, királyi udvarhely volt, viszont az igazi hírnevét a XIII. században szerezte meg. Ilyenkor monostorok és templomok is épültek, így már egyházi helyként is funkcionált. A leghíresebb esemény IV. Béla és fia, V. István polgárháborújához köthető.

 

Problémák sújtotta újkor

A Tisza sajnos nem csak előnyökkel, hanem hátrányokkal is szolgált a falunak, az újkor során több áradást vészelt át. Emellett egy tűzvész és több járvány is sújtotta. Az 1848-49-es szabadságharcban is kiemelkedő szerepet játszott a folyónak köszönhetően, több kisebb nevezetes magyar-osztrák csata is köthető a nevéhez, ami a települést tovább dicsőíti. A fából készült Tisza-híd a szabadságharc előtt került átadásra.

 

Az 1900-as évek

A népesség a XX. században lassan gyarapodott a falu terjeszkedésének következtében, valamint ekkor készült el az Eger-patak hídja. A közel 5200 fős lakosság nagy hányada földműveléssel foglalkozott, de több kisiparos és kereskedő is tevékenykedett a faluban. A II. világháború alatt komoly nehézségek érték Poroszlót az elhelyezkedése miatt, a hidat többször bombázták. Végül az 1960-as években újra építették.

 

Poroszló ma

A hányatatott történelem után ma a falu teljes mértékben turizmusból él, a Tisza-tó és látványosságai miatt rengetegen látogatják. A legizgalmasabb látnivalók poroszló környékén, amelyet minden családnak meleg szívvel ajánlok:

  • Tisza-tavi vízi sétány,
  • Tisza-tavi Ökocentrum,
  • Tájház, múzeum.