napelem mérete

Napelem mérete: mit érdemes tudni róla?

A napelemes rendszerek napról napra nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen zöldebbé tehetjük vele házunk vagy cégünk székhelyének energiaellátását. Ha elkezdünk napelem kiépítésén gondolkozni, akkor az első kérdéseünk a költségek mellet, biztosan a napelem mérete lesz. Tarts velünk ebben a cikkben, ha érdekel milyen tényezők befolyásolják.

Napelem mérete: ezt jelenti

Az első és legfontosabb tényező, amit meg kell vizsgálnunk, hogy milyen teherbírással rendelkezik a tetőszerkezetünk. Ezután térhetünk rá a teljesítménykérdésére. Szeretnénk, ha kiépítésre kerülő napelemrendszer teljes egészében fedezni tudná az energiafelhasználásunkat, vagy csak egy részét szeretnénk kiváltani?

A fenti kérdések azért kiemelkedő jelentőségűek, mert nem elhanyagolható részlet, hogy végül mekkora kapacitással fog rendelkezni a kiépített rendszer, és az sem, hogy mekkora súlyt kell elbírnia a tetőnek a napelem mérete miatt.

A napelem táblák napelem cellákból állnak. Melyeknek mérete egységes, így különböző gyártók rendszerei között nem lesz nagy különbség azonos kapacitású termékek között. Ám a napelem méretét nem lehet csupán centiméterekben mérni. Az esetek többségében, amikor arra keresünk, hogy „napelem mérete”, akkor a kW jelöléssel találkozunk. Ez a mértékegység a napelemes rendszer névleges teljesítményét jelöli.

A napelemrendszer méretének számításakor valójában arra vagyunk kíváncsiak, hogy az elérni kívánt kW teljesítményhez hány napelem panelre van szükség és azok milyen formában férnek el a rendelkezésre álló területen. Ezt előzetesen csak megközelítő pontossága tudják a szakemberek meghatározni. A pontos kalkulációhoz elengedhetetlen egy profi felmérést végezni.

Teljesítményt befolyásoló tényezők

Több oka van, amiért nincs egységesen alkalmazható séma a meghatározott energiaálltáshoz szükséges napelem mérete kalkulálásához. Ilyen például az ingatlan fekvése, rendkívül fontos szempont a teljesítmény szempontjából, hogy mennyi ideig fogja sütni a nap a kiépítendő rendszerünket. Ezért fordulhat elő az, hogy más-más méretű napelem rendszerre lesz szüksége két azonos méretű családiháznak. Ezen felül pedig minden háztartásnak vagy cégnek más az energiafelhasználása, ami szintén eltéréshez vezethet két hasonlónak tűnő megrendelés között.

Ha profi szakemberekre bízná napelemes rendszerének tervezését és kivitelezését, kérjen ajánlatot a Soler csapatától.