energia címkék

Energiacímke: mit érdemes tudni róla?

Az energiacímke fogalma bizonyára senki fülében nem cseng ismeretlenül. Mindannyian találkoztunk már vele! Ez az a jellegzetes, zöld, sárga és piros árnyalatokkal ellátott ábra, amelyet a háztartási készülékekre ragasztanak. Ebből derül ki számunkra, hogy az adott termék melyik energiaosztályba tartozik. Az energiafogyasztás mellett még számos más, hasznos információt is tartalmaz. Annak ellenére, hogy a mindennapi életünk része, sokan mégsem tudnak eleget az energiacímkéről. Tarts velünk, és kerülj képbe a témával cikkünk segítségével!

Mi ennek az egésznek a célja?

Az energiacímke háztartási gépekre kötelezően fel kell, hogy kerüljön. Fontos tájékoztatási célt lát el: ellátja a fogyasztókat a termék teljesítményével,  energiafogyasztásával, és más fontos faktorokkal kapcsolatos információkkal. Segít nekünk, hogy felbecsüljük egy termék energiaköltség-csökkentési képességét, és hogy azonosítsuk a tényleges energiahatékonyságát. Az Európai Unióban forgalmazott termékeket minden olyan esetben energiacímke jelöléssel kell ellátni, amennyiben az adott termékre vonatkozik a a címkehasználati törvény. Mindenképpen jól látható helyre kell felragasztani, még az értékesítés helyszínén. A gyártó-és import cégeknek tehát kötelességük gondoskodni a termék jogszabályoknak és irányelveknek való megfeleltetéséről.

Energiacímke a gyakorlatban

Jó tudni, hogy az energiacímke egységes az EU mind a 27 tagállamában. Ezt az is lehetővé teszi, hogy kialakítása a különféle nyelvektől független: nincsenek ugyanis szövegek, helyettük piktogramok adják át az információt a termék tulajdonságairól és teljesítményéről. A jelölési rendszer osztályokba sorolja a termékeket, amelyeket a címkén különböző színekkel jelöl. A színskála a sötétzöldtől a pirosig terjed. A zöldek a magas energiahatékonyságot jelölik, utóbbiak pedig az alacsonyt. Azt hogy az adott készülék melyikbe tartozik, azt az energiacímke jobb oldalán látható fekete nyíl jelöli. Érdekesség, hogy ezek a fajta címkék az adott termék zajszintjéről is tájékoztatják a fogyasztókat.