Ökológiai lábnyom

Így csökkentheti vállalkozása ökológiai lábnyomát

Korunk egyre erősebb trendje, hogy a cégek igyekeznek a profit optimalizálása mellet részt venni társadalmi vitákban, továbbá a környezet védelmére is odafigyelni. Nem véletlen ez, a hétköznapi vásárlók egyre inkább kezdenek elpártolni a „lélektelen” cégektől, melyek csak a profit maximalizálásra törekednek. Így a morális szempontoktól túl, cégünk hosszútávú sikeressége érdekében érdemes elgondolni, hogyan csökkenthetjük a vállalkozás ökológiai lábnyomát.

Készítsen ökológiai lábnyom jelentést!

Ahhoz, hogy vállalkozásának ténylegesen csökkenjen a környezetre való káros hatásai, először szükséges felmérni, hogy mi az, ami kárt okozz és mekkora méretű a probléma.

A legegyszerűbb, amivel ezt elkezdhetjük, de sokan nem is gondolnának rá, az energiahasználat. Amire minden cégnek szüksége lehet: az áram. Bár manapság már egyre több áram jön megújuló energiaforrásból, továbbra is rengeteg jön környezetre ártalmas előállításból. Így érdemes kerülni a fölösleges áramfogyasztást, ahol csak lehet. Továbbá hosszútávú célkitűzésként akár saját napelem rendszer kiépítésében is érdemes lehet elgondolkodni.

Amennyiben pedig az áramon túl más energiaforrásokra is szüksége van, ahol csak lehet érdemes feltérképezni a lehetőségeket, milyen környezetre kevésbé ártalmas vagy akár teljesen megújuló energiaforrást vethető be a jelenleg használt helyett.
Hasznosítson újra, nem csak otthon, hanem vállalkozásában is. Az energiafogyasztás mellett az is rendkívül fontos, hogy mennyi és milyen típusú szemetet termel egy vállalkozás. Érdemes megvizsgálni, melyek azok a területek, ahol fölöslegesen keletkezik szemét. Néha nem is gondolnánk először, hogy egy kis odafigyeléssel milyen sokat segíthetünk az ökológiai lábnyomunkon.

Pl. amennyiben vállalkozásunk rengeteg dobozt igényel raktározás során, a kartondobozok helyett a műanyagdobozok sokkal inkább környezetkímélőbbek lehetnek. Igen, a műanyagdobozok! Egyrészről egy műanyag doboz sokkal nagyobb terhelésre alkalmas és sokkal tovább megőrzi használati funkcióját, mint egy átlag kartondoboz. Másrészről viszont, ha megfelelő műanyagdobozokat választ, azok teljesen újrahasznosíthatók lesznek, amit akár maga a gyártó is visszavesz bizonyos feltételekkel újrahasznosításoz!

Nem utolsó sorban a munkafolyamatokat is meg kell vizsgálni, van-e esetleg olyan ahol egy kis optimalizálással, csökkenthetünk cégünk ökológiai lábnyom mértékén. Pl. ha cégünknek sok szállításra van szükség, a járművek fogyasztása is sokat jelenthet.

Ne maradjanak el a célkitűzések se!

Ahhoz, hogy valós eredményeket érjünk el, célkitűzésekre is szükség lesz. Az elvégzett felmérés alapján érdemes összeállítani reális célokat. Ha megvalósíthatatlan célokat tűzünk ki, nehezebb is lesz megfelelően optimalizálni a dolgokat, így az eredményeink rosszabbak lehetnek, mintha kisebb, de megvalósítható ökológiai célokat fektettünk volna le.