címke nyomtató

Címkenyomtató vásárlás kisokos

A legtöbb kezdő vállalkozás életében, tevékenységtől függően, egyszer elérkezik a címkenyomtató vásárlás. A vonalkód vagy más néven etikett nyomtató kiválasztásakor több szempontot érdemes megvizsgálni. Nézzük egy két tippet a választáshoz!

Milyen feladatok elvégzésére használhatóak a címkenyomtatók?

Az etikett nyomtatók tekercses címkék nyomtatására alkalmas tintasugaras, termál transzfer vagy direkt transzfer eljárással.

Asztali etikett nyomtatók: Kitűnő választás irodákba, kisebb logisztikai egységekbe. Körülbelül napi 1000-3000 etikett címke gyártását teszik lehetővé.

Középkategóriás címkenyomtatók: ezek a típusok már nagyobb példányszámmal képesek dolgozni, mint az asztali verziók, ráadásul sokkal strapabíróbb is. Nagyjából 5000-10000 közé esik a napi etikett gyártás volumene.

Ipari etikett címke nyomtatók: Ezek a típusú vonalkód nyomtató készülékek már úgy lettek megtervezve, hogy non stop működést tegyenek lehetővé, tehát korlátlan számban képesek a vonalkód gyártásra. Általában masszív fém vázzal készülnek, és ellenállnak az ütéseknek, fizikai sérüléseknek.

Mobil nyomtatók: kompakt méretük miatt akár nadrágra erősíthetőek, és hatékonyan végezhetők vele különböző logisztikai címkefeladatok is.

Milyen eljárással dolgoznak az etikett címke nyomtatók?

Direkt termál eljárás: Előnye, hogy olcsón és hatékonyan működtethető, hiszen csak címkével szükséges feltölteni a nyomtatót. Hátránya, hogy kevésbé tartós a nyomtatási kép, 1-2 év múlva elhalványodik.

Termál transzfer eljárás: Előnye tartósabb és magas minőségű képet lehet vele előállítani, viszont ezzel szemben drágább az előállítás, mivel nem csupán a címkét, hanem a festékszalagot is cseréni kell az etikett nyomtatóban. Például az időjárás álló címkék előállítására tökéletesen alkalmas eszköz.

A címkenyomtatók többsége számítógépes csatlakozást igényel. Ennek legegyszerűbb módja az USB port csatlakozatása. Azonban ennél kényelmesebb, modernebb megoldásokat is már rendelkezésünkre állnak. A nagyobb teljesítményű, ipari nyomtatók már Ethernet vagy akár Wi-Fi  hálózati kommunikációra is képesek.

A fentiekből jól látható, hogy a különböző kihívások különböző méretű és teljesítményű etikett címke nyomtató készülékeket igényelnek. Akár asztali, mobil, vagy nagy teljesítményű ipari címkenyomtatóra van szükségünk jól körbe kell járnunk az alapanyag szükségleteket, erőforrásokat a címke nyomtató vásárlás előtt.