legokosabb kutya

Legokosabb kutya: te melyikre tippelnél?

A kutyák intelligenciája és tanulási képességeik mindig is foglalkoztatták az embereket. Legyen szó kutyagazdiról, trénerről vagy egy nem-kutyásról (őket vajon a Harry Potterben doggles-nek neveznék?), a négylábú szőrmókok értelmi képességei mindenkit lenyűgöznek. Cikkünkből megtudhatod, melyik a legokosabb kutya a világon. Van már esetleg tipped? 🙂

Legokosabb kutya: köze van a fajtához a dolognak?

A kutyák értelmi és érzelmi IQ-jával több cikk is foglalkozott már, nekünk sem az a célunk, hogy valami óriási újdonságot nyújtsunk írásunkkal. Azt érdemes tudni, hogy a kutyák intelligenciáját – csakúgy, mint az emberekét is – több szempontból lehet vizsgálat alá vetni. A leggyakrabban arra kíváncsi mindenki, hogy “melyik kutya tudja a legtöbb trükköt megtanulni”. Tudományosabban és részletesebben: melyik kutya képes rövid idő alatt megtanulni egy feladatot, majd azt körülbel 10 alkalomból 9-szer hibátlanul elismételni.

Ezesetben nem is szaporítjuk tovább a szót, mivel napjainkban a border colliekat tartják a legokosabb négylábúnak. Ezek a terelőkutyák a tanulásra és a teljesítésre születtek, kiválók gyorsasági, agility és trükkök terén is. De ne aggódj, természetesen vannak más kutyák is, akik egy lépésre helyezkednek el a dobogó első fokától.

Okos kutyák és okos kivételek

A borderek mellett léteznek még más kutyák is, akikről filmek is készültek a történelem során. Ki ne emlékezne Rex felügyelőre, mindenki kedvenc német juhászkutyájára? Ugye, hogy vannak más okos kutyák is?

Sőt, mi több, akadnak például meglepetések is. Egy-egy fajtán belül lehetnek olyan egyedek, melyek kiemelkedő képességekkel rendelkeznek, holott fajtájukra nem jellemző az a fajta ügyesség.

Sokan pedig meg szoktak lepődni például azon is, hogy kistestű kutyák között is léteznek igencsak okosak. Például a törpeuszkár és a papillon inkább öleb mivoltukról ismertek, pedig a kutyaiskolában is jeleskednek gazdájuk irányítása mellett. Na, ugye, hogy te sem gondoltad volna 😀