Implantológia szüksége fogveszteség esetén

Minden igyekezetünk ellenére a fogaink épsége csak a legszerencsésebbek számára őrizhető meg hosszútávon komplikáció nélkül. Az egyik legsúlyosabb fogászati problémán, a fogvesztésen, egy jó implantológus tud nekünk segíteni. Az implantológián a szuvasodás, lyukasodás vagy baleset miatt elvesztett fogakat pótolják egy tartós rögzítő implantátummal (pl. titán csavarral) illetve egy arra épített speciális fogászati pótlóanyaggal, ami a természetes fogakat imitálja. Mint oly sok egészségügyi gond esetében, itt is el tudjuk odázni a problémák kialakulását, ha rendszeresen szabályosan ápoljuk fogainkat, és fél évente eljárunk kontrollra is.

Azonban, ha megtörtént a baj és elveszítettük az egyik fogunkat, akkor a lehető leggyorsabban érdemes pótolni azokat implantátummal, különben számos, nemcsak fogászati betegséggel fogunk találkozni a saját kárunkra. Az első dolog amivel szembesülhetünk, hogy a táplálkozási élményünk romlik. Az étel nehezen kezelhető lesz a szájunkban és nem fogjuk tudni rendesen megrágni azt. Ez további irritációhoz fog vezetni a gyomrunkban és az emésztőrendszer többi részén is, mivel a táplálékot nem tudjuk majd tökéletesen feldolgozni. A hosszabb távú következmények közül a leggyakoribb a rágási erő kompenzációja a többi fogtól. Ezek a szomszéd fog hiánya esetén megpróbálják helyettesíteni azt, de végső soron csak a természetes helyzetükből mozdulnak ki, ami további fogveszteséghez, és az arc eltorzulásához is vezethet.

Nem érdemes tehát kivárnunk egy amúgy is rossz szituáció eszkalálódását, menjünk el minél hamarabb egy profi implantológushoz. Tapasztalat alapján a dél-budai környéken a Móricz Zsigmond körtér közelében lévő Pont32 Fogászatot tudjuk ajánlani, ahol összesgében több évtizedes tapasztalattal és gyakorlattal rendelkeznek a szak fogorvosok az implantológia területén.

implantológus pont32